вівторок, 21 квітня 2020 р.

                            Літературне читання 
Тема: Антін Лотоцький " Ольга Перевізниківна" 
1. Біографічна довідка
Антін Лотоцький народився 13 січня 1881 р. у с. Вільховець Львівської області, в сім'ї галицького педагога і письменника Льва Лотоцького.
Літературний талант в Антона проявився рано. Уже під час навчання в Бережанській українській гімназії він разом із братом Володимиром видав гумористичний журнал „Небилиці”.
Неоціненною заслугою А. Лотоцького була його участь у львівському часописі „Світ дитини”. Жоден випуск журналу не обходився без віршів, оповідань, драматичних сценок, які належали перу А. Лотоцького. Як знавець багатьох іноземних мов він ознайомлював українських дітей з кращими зразками світового письменництва. У цьому ж виданні письменник надрукував цикл краєзнавчих оповідань.
1934 р. А. Лотоцький видав 4 томики „Історії України для дітей”. Того ж року побачили світ „Мандрівки Мишки-Гризокнижки по Львову”, оповідання „Три побратими” та ін. Згодом окремими книгами вийшли його історичні оповідання та повісті, географічно-пізнавальні оповіді: „На світанку”, „Козак Гайда”. Легендарне оповідання про початки Києва (1935); „Княжа Галиця” (1936), „Отрок князя Романа”, „Роксоляна. Історичне оповідання з XVI ст.” (обидві — 1937); „Від Ля Плати по Анди. Землеписне оповідання”; „Колосся Божої Матері. Марійські легенди” (обидві — 1938). А ще побачили світ дуже популярні серед дітей вірші „Пригоди Ромка Помка” (1938), цикл оповідань з вітчизняної історії „Було колись на Україні” (кн. 1-5, 1934-38), поема „Золоті ворота” (1937), книга „Сім чудів світу” (1939)... Крім того, у співпраці з М. Угриним-Безгрішним — підручник „Коротка граматика української літературної мови”, який вийшов у Рогатині двома виданнями (1936,1938).

Помер письменник 28 травня 1949 р. Похований на Личаківському цвинтарі у Львові.
2.Тлумачення слів
Левада — присадибна ділянка землі з сінокосом, городом та плодовим садом або іншими деревами.
Оберемок — така кількість чого-небудь, звичайно однорідного, яку можна обхопити, взяти рукою.
  Синоніми до слів.
Віщий — ... (пророчий).
Кралечка — ... (красуня).
Нестямилися — ... (не помітили).
Шугнуло — ... (кинулося).
 Цікаво знати!
Велика київська Княгиня Ольга оповита славою як у літописах, так і у народних легендах. Це, певно, найвідоміша особа жіночої статі за всю нашу писану та неписану історію.
Княгиню Ольгу слід почитати як мудру в урядуванні.
Та найбільше велич княгині Ольги виявилася в тому, що вона прийняла християнську віру і саме цим піднесла авторитет свій і своєї держави в очах Візантії та християнських володарів Західної Європи.
3) Прочитайте твір і знайдіть відповіді  на запитання.
— Де жила маленька Оля?
— Якою вона була в дитинстві?
— Ким був її батько?
— Хто напророкував їй славне майбутнє?
— Про яке свято розповідається в оповіданні?
— Як Оля з подругами зустрічали це свято?
— Чому подруги звали Ольгу княгинею?
4. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ
Намалювати човен батька Ольги. Виразно читати оповідання (с. 141-144). 

Немає коментарів:

Дописати коментар