четвер, 9 квітня 2020 р.

                                             Природознавство  
Тема. природні зони України. Зона мішаних лісів. 
ДЛЯ ВАС: 
Ліси – характерна ознака поліського ландшафту. Типи лісів залежать від ґрунтів і рельєфу. На означеній території вони покривають площу більше   2,5 млн. гектарів. Для Полісся характерні соснові та дубово-соснові ліси. Основними породами дерев є сосна (57,4%), дуб (20,6%), береза (10,2%), чорна вільха, граб. Ялинові ліси ростуть окремими ділянками на північному сході Полісся.
Ліси Полісся перемежовуються болотами. Велика кількість боліт завдяки м’якому клімату в минулому сприяла збереженню багатьох видів рослин і тварин.
Рослинний світ Полісся надзвичайно багатий і різноманітний. Тут налічується близько 100 видів лікарських рослин, 90 видів вітамінних рослин, більше 90 видів рослин, що використовують, як барвники. Значна кількість медоносних рослин (близько 200) сприяла розвитку бджолярства.
В зоні мішаних лісів переважають бори, субори, березняки.
Бори (соснові ліси) двоярусні, підлісок відсутній. У рав’янистої чагарниковому покриві, який досить бідний, переважають мохи, лишайники, чорниця, багно, ситник.
Субори розвинуті на більш родючих ґрунтах. Це ліси із сосни та дуба звичайного. У підліскуростутьбрусницяєвропейська, крупиналамка, в трав’янистомупокривіростутькопитнякєвропейський, зірочниклісовий, папороть, орляк звичайний.
Березняки - березовіліси з березибородавчатої з домішками сосни, дуба і граба. З чагарників тут ростуть: горобиназвичайна, крупиналамка, верес, плаун, звіробій, моренка пахуча та інші.
Фауна Полісся – колоритна. Тут відомо більше 60 видів ссавців (із 100 видів, що зустрічаються в Україні), 276 видів птахів (із 350), більше 30 видів риб. Це, безумовно, помітно позначається на господарській діяльності людини.
Фауна зони мішаних лісів представлена тваринами лісу, а також луків і боліт. 
Ознайомитися із матеріалом підручника стор.132-138. 
Перейдіть за посилання і перегляньте відео .
«Природні зони України»  https://www.youtube.com/watch?v=B1GYPw4gQJQ'mso-bidi-font-weight:normal'>
«Зона мішаних лісів»
Дом.завдання: стор.138. Відповідати на запитання. Роздрукувати і розгадати кросворд. 

Немає коментарів:

Дописати коментар